Van 12:00 tot 18:00 uur

© Copyright - Kunstpleinolv.nl - Gemaakt door  Jeroweb / Jelle Rothenburg

Home

Nieuws

Contact

Inschrijvingen

Archief

Nop Briex

 

Nop Briex (1965) is de 'alter-ego’ van Norbert Lambriex die opgroeide in Beek (L) in een gelukkig gezin met ouders die onderwijzers waren en twee zussen. Het dorp ligt aan de voet van de Zuid-Limburgse heuvels waar tussen Chemelot en Maastricht Aachen Airport een bevolking leeft van boeren, midden en klein bedrijf, ondernemers, forenzen en gepensioneerden.

 

Nop, die zo door zijn familie, omgeving, klasgenoten en vrienden werd genoemd, begon al op jonge leeftijd met tekenen en schilderen, aangemoedigd door zijn moeder die hem naar de Vrije Volkuniversiteit in Geleen stuurde om schilderlessen te volgen. Na de MAVO in Beek ging Briex naar het StLucas Creative Entrepreneurs College (Boxtel) en begon nadien in 1986 met zijn eerste full-time job als grafisch ontwerper in de mode bij Diagonal Design in Geleen. Drie avonden in week, vijf jaar lang haastte hij zich met de fiets van het werk naar huis waar zijn ouders met het avondeteten wachtten vlak voordat hij met de trein naar de academie in Maastricht reisde. In 1991 gradeerde Briex aan The Maastricht Academy of Fine Arts and Designs alwaar hij zijn bachelor in de Toegepaste Kunsten en Design behaalde. Vlak daarna verliet hij Limburg om met zijn lieve en mooie Noord Brabantse vriendin te trouwen en te wonen in Tilburg. Daar werkte Briex als merkverpakkingsontwerper voor een grote wijnkoperij en distileeerderijgroep.

 

In Nop’s oeuvre kunt u zien dat hij trouw is gebleven aan zijn geliefde Zuid-Limburg, de plekken die hij in Europa en daarbuiten met hun prachtige landschappen, stadsgezichten en tradities bezocht en in het bijzonder de liefde voor de stad Maastricht waar de roots liggen van zijn beide ouders. Hij geeft de voorkeur aan het schilderen van een impressie gestuurd door emotie, erg snel, onrustig en niet altijd even academies correct. Zijn figuratieve acrylwerken en olieverven, ter plekke ‘en plein air’ en in de studio vervaardigd worden door een levendig maar bescheiden kleurenpalet gekarakteriseerd. Nop houd van schilderen en daarom heeft hij een enorm hoge productie.

 

Waardering voor zijn werk wordt door een breed publiek en bewonderaars in Nederland en internationaal gedragen. Briex is geëngageerd in het gehele kunst spectrum maar heeft wel de focus op het impressionisme, expressionisme, fauvisme en hedendaags figuratieve schilderkunst.

 

“Ik ben Nop Briex en ik sta volledig achter deze introductie.”

 

http://www.briex.eu